Nimi Toivanen

Tiettävästi ensimmäinen muoto jolla Toivasten nimi on Savossa kirjoitettu löytyy piispa Maunu Tavastin antamassa päätöksessä Juvan kirkkopitäjän perustamisesta vuodelta 1442. Asiakirjassa mainittujen Savilahden hallintopitäjän Juvan lautamiesten joukossa on:

• Anti Thoywainen

Kirkonkirjoissa on sukunimen kirjoitustapa vaihdellut aikojen saatossa, sukunimestä Toivanen löytyy ainakin seuraavat kirjoitusmuodot (yleisimmät vahvistettuna):

• Tåifwain
  • Toiffuain
  • Toijffuainen
  • Toifwain
  • Toiwain
  • Toiwainen
  • Toivain
  • Toivanen

Lisäksi aiemmin käytettiin naisten nimessä päätettä -tar, esim.

• Tåifwatar
  • Toivatar

Tämä itäsuomessa käytössä ollut kaunis tapa tuli käyttöön ns. uuden ajan alussa ja hävisi käytöstä 1700-1800-lukujen vaihteessa. 1800-luvun loppupuolelle asti nainen merkittiin vielä naimisiin mentyäänkin kirkonkirjoihin alkuperäisellä (isänsä) sukunimellä.

Nimen Toivanen kirjoitusmuodot sukuseuran tietokannassa

Toivasten sukutietokantaa rakennettaessa on ollut pakko standardisoida nimenkirjoitusta. Se on tehty seuraavasti:

• ennen vuotta 1700 syntyneet -> Toifwain
  • 1700-luvulla syntyneet -> Toivain
  • 1800-luvulla ja sen jälkeen syntyneet -> Toivanen

Menettely on edesauttanut merkittävästi sukuhaarojen yhdistelyssä ja ollut välttämätön, että on voitu varmistaa, ettei sama henkilö esiinny tietokannassa useampaan kertaan hieman erilaisilla sukunimillä.

Käyttämässämme "SukuJutut"-ohjelmassa voi valita tuleeko naimisissa olevalle naiselle sukunimeksi aviomiehen sukunimi ja os.N.N. vai ensin alkuperiänen sukunimi ja pilkun jälkeen aviomiehen sukunimi. Toistaiseksi on käytetty ensimmäistä tapaa.