Valikko Sulje

Kajaani 2017

SUKUKOKOUS 22. – 23.7.2017 KAJAANISSA

Toivasten Sukuseuran sukukokous 2017 pidettiin viikonvaihteessa Kajaanissa. Tapaaminen oli jälleen suuri menestys, sillä se keräsi yhteen puolen sataa Toivas-sukuista eri puolilta Suomea. Paikka, Onnelan kaupunginosassa Kajaaninjoen rannassa sijaitseva Hotelli Kajaani, tarjosi mukavan rauhalliset puitteet tapaamiselle. Paikallisena puuhamiehenä Kajaanissa toimi Arto Toivanen, mistä hänelle parhaat kiitokset. Yhteydenpidon lisäksi sukukokouksen keskeinen teema oli jälleen sukututkimus ja sen edistäminen.

Puolilta päivin alkanut virallinen osuus käsitti yhdistyksemme sääntömääräisen yleiskokouksen, jossa rutiiniasioiden lisäksi valittiin seuralle uusi puheenjohtaja ja sukuneuvosto tulevalle 2-vuotiskaudelle. Järvenpääläinen Matti J. Toivanen päätti 8-vuotisen puheenjohtajuutensa; Matille parhaat kiitokset vetovastuu-urakan menestyksellisestä hoitamisesta! Matti jatkaa edelleen sukuneuvoston jäsenenä.

Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin kuopiolainen Mikko T.Toivanen. Mikko on 63-vuotias filosofian tohtori ja pitkän linjan musiikin sekatyöläinen. Muut sukuneuvostoon valituksi tulleet ovat Annikki Länsisyrjä Säkylästä, Anja Toivanen Turusta (uusi jäsen), Esko A.Toivanen Ivalosta, Hannu A.Toivanen Vantaalta, Markku K.Toivanen Helsingistä, Matti J.Toivanen Järvenpäästä ja Teemu Toivanen Turusta. Outi Kater os. Toivanen Shetlannista jatkaa juttujen tallennuksen toimittajana.

Virallisen osuuden päätteeksi todettiin vain lyhyesti sukukirja-projektin nykyvaihe: Ollaan erittäin hyvässä vauhdissa, pitkälle menneisyyteen on nyt meillä jo tarkkaa tietoa, ja henkilörekisteri, joka muodostaisi kirjan rungon, on kattava – mutta juttuja puuttuu! Sukukirjaa ei voi tehdä pelkistä sukutauluista vaan luettava ja kiinnostava kokonaisuus syntyy vasta tauluista ja tarinoista. Tässä suhteessa kirjan synnyttämiseen tarvitaan nyt jäsenistöä mitä suurimmassa määrin. Muuten kyllä tulokset, se miten sukututkimuksessa on edistytty kahden, neljän, kuuden viime vuoden aikana, ovat ilahduttavat.

Virallisen osuuden jälkeen kajaanilaisen puheenvuoron piti kunnallismies ja –poliitikko, toimittaja Aki Räisänen, joka esityksessään poimi hauskasti esille muutamia Kajaanin historian merkittäviä tapahtumia ja käännekohtia niistä elävästi ja mielenkiintoisesti pakinoiden.

Kahvitauon jälkeen oli vuorossa vuonna 2015 Pekka M.Toivasen säveltämän Toivasten Sukuseuran Juhlamarssin sanoituskilpailun tulosten julkistaminen. Sanoituskilpailuun otti osaa kaksi sanoittajaa, Ahti Toivanen ja Markku Toivanen. Kilpailun ylituomari, säveltäjä Pekka Toivanen ja avustava tuomari Mikko Toivanen eivät pystyneet tekemään eroa näiden kahden sanotuksen välillä, ja niinpä ratkaisu oli, että Markun sanoitus on Juhlamarssin 1. säkeistö ja Ahtin sanoitus sen 2. säkeistö. Sanoitukset ovat aika erilaisia, mutta yhdessä ne muodostavat mukavalla lailla toisiaan täydentävän kokonaisuuden, tuomaristo totesi. Suuret kiitokset Markulle ja Ahtille mukaantulosta ja hyvästä työstä!

Juhlamarssin nuotit (pdf-tiedosto) ja medodia (mp3-tiedosto)

Ensimmäisen sukututkimukseen liittyvän esitelmän piti Hannu A.Toivanen aineenaan ”Toivasten suvun alkuvaiheet 1400-luvulta lähtien Ari Kolehmaisen tutkimusten pohjalta”. Esitelmästä saattoi panna merkille, että viimeisen vuoden sisällä on edistytty dramaattisen paljon, ”Etappi 1:n” nyt valmistuttua, kun Säämingin, Kerimäen, Anttolan ensimmäiset dokumentoidut Toivaset on löydetty, ja ”Etappi 2:n” valmistumisen myötä heidän esi-isiensä vaiheet ja levittäytyminen Savoon kautta 1600-luvun aina 1700-luvulle saakka saadaan esille ja nivotuksi jo aiemmin tiedossa olleisiin ihmisiin ja sukuhaaroihin.

:Markku ja Esko.jpg

Toinen esitelmä, Esko ja Markku Toivasen pitämä käsitteli ”Toivas-sukujen liikkeitä vuosisatojen aikana karttapohjalla”. Esityksen vahvuus oli sen havainnollisuus: mielenkiintoiset kartat elävöittivät suuresti paljon faktatietoa sisältänyttä tarinaa.

Kolmannen esitelmän pitäjä oli Annikki Länsisyrjä, jota avusti Mikko Toivanen. Nyt aiheena oli ”Yhden Toivasten sukuhaaran vaiheet Kuopion ympäristössä”; tässä keskiössä oli sittemmin Siilinjärven Hamulan kylälle asettunut sukuhaara ja sen vaiheet: 12 sukupolvea esiteltiin ja kuvamateriaaliakin oli tässä höysteenä.

Esitelmien jälkeen Sukututkimusryhmä – kahdessa eri pisteessä – vastaili esivanhempien esitietojen perusteella kiinnostuneiden kysymyksiin omista suvuistaan ja juuristaan. Tämä työpaja-vaihe kesti toista tuntia, ja sen aikana monia kysymyksiä esitettiin ja vastauksia saatiin. Kysymyksiä myös kirjoitettiin ylös myöhempää vastaamista varten.

Juhlapäivällinen nautittiin klo 19 – 20 ravintolasalissa, ja sen jälkeen seurasi illanvietto, joka sisälsi vapaamuotoista seurustelua, yhteislaulua, Helena Toivanen lausui Aale Tynnin runon ”Kaarisilta”, Trio ”Prima Vista” (Markku Toivanen, laulu, Pekka Toivanen, klarinetti ja Mikko Toivanen, alttosaksofoni) esiintyi ja vielä loppuillasta kuultiin uuden puheenjohtajan soolonumerona J.H.Nortamon ”Bellona ja Rodrigo”.

Trio Pirma Vista

Tyytyväisin mielin voitiin painua yöpuulle, ja seuraavana aamuna aamiaisen jälkeen sukuneuvosto vielä piti järjestäytymiskokouksensa, minkä jälkeen kotimatka saattoi alkaa (tai muu matka jatkua).

Suuret kiitokset Teille kaikille mukana olleille! Viimeistään kahden vuoden päästä näissä merkeissä tavataan!

Mikko Toivanen, puheenjohtaja

Toivasten Sukuseura ry:n Sukukokous Kajaanissa 22. – 23.7.2017

Hotelli Kajaani

Ohjelma

Lauantai 22.7.2017

09.30 – sukuneuvoston kokous Sukuneuvosto

10.00 – osallistujien ilmoittautuminen

12.00 – sääntöjen mukainen virallinen kokous

12.00 – lapsille ohjelmaa erillisessä tilassa koko iltapäivän.

13.00 – paikallinen puheenvuoro

13.45 – kahvitauko jonka aikana Toivasten Juhlamarssin kantaesitys ja sanoittajien esittely.

14.15 – Toivasten suvun alkuvaiheet Ari Kolehmaisen Hannu Toivanen

tutkimusten pohjalta ( vuodesta n. 1400 – )

Toivas-sukujen liikkeet vuosisatojen aikana Esko Toivanen ja karttapohjalla Markku Toivanen

Kuopion ympäristön Toivasten vaiheet Annikki Länsisyrjä ja

Mikko Toivanen

Mihin sukahaaraan kuulut? Kysymyksiä *) Sukututkimusryhmä

19.00 – Päivällinen ruokailun varanneille. Katso ilmoittautumiskaavake.

20.00 – Illanvietto

Sunnuntai 23.7.2017

09.00 – Mihin sukahaaraan kuulut? Kysymyksiä *)

10.00 – Osallistuminen paikallisen seurakunnan Jumalanpalvelukseen ?

*) Jos et tiedä mihin sukuhaaraan kuulut, ota selville ainakin seuraavat tiedot lähimmistä esivanhemmistasi (isästä, isoisästä jne. Sama äidin puolelta jos hän on Toivasia. Äidin isä, isoisä):

– Koko nimi, syntymäaika ja paikka, ym. Mahdollisimman monipuolinen tieto helpottaa etsimistä.